bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
Proces Politic în România
English version

Sustineti-l pe Grigore Oprita! Afisati un banner insotit de un link pe site-ul dvs. Afisati imaginile ce promoveaza cauza lui Grigore!


:: persecutia opiniilor

:: Grigore vs. Sistemul

:: justitia nu face dreptate

:: cine va fi urmatorul?

:: vinovat de crima gandirii



Cotidianul
Primul acuzat pentru propaganda fascista


Primul proces din Romania in care o persoana este acuzata de propaganda fascista, rasiala si xenofoba, conform Ordonantei de Urgenta nr. 31 din 2002, se desfasoara in aceste zile la Brasov. Ordonanta a venit ca urmare a angajamentelor internationale ale Romaniei privind condamnarea Holocaustului nazist, o prevedere identica existand in toate tarile europene si in Statele Unite. Grigore Oprita, de 39 de ani, de profesie fizician, acuzatul in acest proces, va primi sentinta din partea Curtii de Apel Brasov. Rechizitoriul intocmit in acest caz de procurorii brasoveni se bazeaza, in mare parte, pe citate dintr-un jurnal al lui Oprita si pe fragmente din mai multe articole publicate de acesta in diferite reviste. Procesul a inceput pe 26 iunie 2003 si pana in prezent au avut loc doua infatisari, urmand ca la a treia Curtea de Apel sa dea sentinta. Initial, Grigore Oprita a fost instiintat ca instanta se va pronunta in cursul zilei de 15 iulie, dar, intre timp, verdictul a fost amanat.

Oprita spune ca toata povestea a pornit de la faptul ca, intr-o seara, mai multi tineri au fost surprinsi de un politist lipind afise care anuntau lansarea revistei Noua Dreapta, o „gazeta de informatie si lupta nationalista“. „Eu i-am ajutat sa tipareasca acele afise, eu nu fac parte din asociatia care editeaza revista. Am aflat ca Politia s-a autosesizat si am fost acuzat de propaganda nationalist-sovina“, ne-a declart, ieri, Oprita, in timp ce se afla la Curtea de Apel, in asteptarea sentintei. Procurorii care au formulat acuzatii la adresa acestuia au cerut instantei pedeapsa maxima ce se poate da in aceasta situatie, adica cinci ani de inchisoare.

„In data de 23 noiembrie 2002, biroul firmei mele si a asociatului meu a fost asaltat de opt lucratori ai Politiei judiciare, cu mandat de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov. Motivul perchezitiei: cautarea de arme, droguri si materiale fasciste. Am fost condusi la sediul Politiei, unde ni s-au solicitat declaratiile de rigoare. Aproape de miezul noptii, am fost lasati sa plecam. Firma noastra are ca obiect de activitate traduceri tehnice si elaborare de programe, iar la data respectiva aveam in derulare lucrari pentru parteneri externi“, declara Oprita. In apararea lui Oprita s-a constituit un comitet de sprijin, al caror membri sustin ca impotriva acestuia se desfasoara un proces politic si ca „Procuratura incearca sa condamne un om pentru ideile si convingerile sale politice“.

Grigore Oprita a publicat mai multe articole in Gazeta de Vest, publicatie ce se profilase la inceputul anilor ’90 pe „studierea fenomenului legionar, in perioada mineriadei din iunie 1990“. „In jurul revistei se crease un cerc de colaboratori, mai mult sau mai putin stabil, impresionati de o latura a istoriei ascunsa cu grija in istoria scrisa la comanda“, marturiseste Oprita. Acesta a publicat mai multe carti, una dintre ele fiind despre fenomenul legionar.
Potrivit articolului 317 din Codul penal, „propaganda nationalist-sovina, atatarea urii de rasa sau nationale, daca fapta nu constituie infractiunea prevazuta in art. 166, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani“. Totodata, la articolul 4, alin. 1 si 2 al OUG 31 din 2002 se arata ca „raspandirea, vanzarea sau confectionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum si detinerea, in vederea raspandirii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si utilizarea in public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe. Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1) sau (2) daca este savarsita in interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei“.

Simona Gheorghe