BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Proces Politic în România
English version

Sustineti-l pe Grigore Oprita! Afisati un banner insotit de un link pe site-ul dvs. Afisati imaginile ce promoveaza cauza lui Grigore!


:: persecutia opiniilor

:: Grigore vs. Sistemul

:: justitia nu face dreptate

:: cine va fi urmatorul?

:: vinovat de crima gandirii



Transilvania Express
"Delict de opinie"


Brasoveanul Grigore Oprita este la un pas de a fi condamnat definitiv din cauza convingerilor sale politice

de Elise WILK

Luni, la Curtea de Apel Brasov se va pronunta sentinta finala în cazul Grigore Oprita. Acum doi ani, procesul a tinut mult timp capul de afis al presei locale si nationale. Din cauza convingerilor sale politice, profesorul brasovean a fost la un pas sa faca închisoare. El este primul român condamnat, dupa 1989, pentru opiniile si ideile pe care le împartaseste. În iulie 2003, brasoveanul a fost condamnat la doi ani si jumatate de închisoare pentru propaganda nationalist-sovina si la aceeasi pedeapsa pentru raspândirea de simboluri fasciste, rasiste si xenofobe. Datorita legii gratierii, intrata în vigoare în toamna anului 2002, Oprita a scapat de închisoare. Totusi, brasoveanului i s-a interzis, timp de cinci ani, dreptul la vot si exercitarea altor drepturi civile. El este hotârât sa mearga pâna la Curtea Suprema de Justitie si apoi la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. „Sunt hotarât sa duc lucrurile pâna la capat si nu voi accepta «dreptate cu lingurita» dupa toate abuzurile exercitate asupra activitatii mele profesionale si vietii private.“, spune Oprita.

Interesat de fenomenul legionar

Dupa Revolutia din 1989, Grigore Oprita s-a preocupat sa studieze un subiect controversat: Miscarea Legionara si în general fenomenul nationalist. A citit cartile care s-au scris în perioada comunista pe aceasta tema, a vazut si o buna parte din filmele care atingeau acest subiect. A constatat ca toate sursele „oficiale“ prezentau Miscarea Legionara în aceeasi lumina. Dar, fiind o fire cercetatoare, a dorit sa „asculte si cealalta parte“. Astfel, si-a format propria parere, pe care si-a întarit-o cu argumente. A publicat articole si carti pe acest subiect, toate în deplina legalitate.

Acuzat de propaganda sovina

Totul a început pe 23 noiembrie 2002, când opt de politisti, mandatati de procurori, au perchezitionat biroul firmei la care este actionar Oprita si locuinta fostei sotii. I s-a spus ca motivul perchezitiei este cautarea de arme, droguri si materiale fasciste. Au fost ridicate trei calculatoare, documente, dosare, carti, afise, fotografii din albumele personale si un jurnal cu însemnari de pe trasee turistice. Simultan cu perchezitia de la firma, politistii au scotocit fiecare coltisor din locuinta fostei sotii a lui Oprita. De aici au fost ridicate câteva sute de carti un calculator si o haina de culoare verde, considerata simbol legionar. Dupa câteva zile de la perchezitie, Oprita a fost acuzat de procurori de raspândiea de simboluri cu caracter nationalist-extremist si de propaganda sovina. Procesul s-a judecat în timp record, în mai putin de o luna.

Rechizitoriu lung

În rechizitoriul întocmit de procurorii brasoveni se spune, printre multe altele, ca în 1991, Oprita a intrat în contact cu reprezentantii unor miscari extremiste de dreapta din Germania. În anii 1992-1994, în timp ce era profesor de fizica la un liceu din Codlea, a început sa colaboreze cu „Gazeta de Vest“, pe care procurorii o apreciaza ca fiind „o publicatie cu un evident cuprins nationalist extremist, xenofob, rasist si legionar“. Procurorii incrimineaza si activitatea dusa de brasovean în firma sa, dar si denumirea acesteia-ARBEIT MF SRL Brasov. Anchetatorii spun ca aceasta denumire de firma ascunde în ea unul dintre cele mai odioase mesaje cunoscute în istorie: „Arbeit macht frei” (munca te face liber). Aceasta deviza era afisata la intrarea an lagarele de concentrare din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Procurorii spun ca, prin aceasta firma, Oprita a pregatit si redactat materiale propagandistice pentru Noua Dreapta si ca a difuzat prin scoli diverse revise, brosuri si CD-uri cu continut fascist.

Lupta cu morile de vânt

În cei doi ani care s-au scurs de la condamnarea sa, Oprita a încercat stramutarea procesului. Cererea de stramutare a fost respinsa. „Am înaintat si o exceptie de neconstitutionalitate catre Curtea Constitutionala, vizând art.4 din OUG 31/2002, în baza caruia am fost arestat si condamnat la doi ani si jumatate de închisoare, pentru raspândire de simboluri interzise, desi acuzarea nu mi-a adus niciodata la cunostiinta care ar putea fi acele simboluri. Banuiesc ca ar fi vorba despre crucea celtica, sigla Forumului Crestin Noua Dreapta, pentru care am tiparit niste afise în anul 2002. Noua Dreapta este o asociatie care functioneaza în deplina legalitate, iar crucea celtica este un simbol foarte raspândit în bisericile românesti si în motivele decorative crestine. Exceptia de neconstitutionalitate a fost, de asemenea, respinsa.“, spune Oprita.

„Corectitudinea politica este impusa la colt de strada”

Acum, brasoveanul se lupta sa obtina dreptate. Însa pentru multi e imposibil de înteles cum a fost posibil un asemenea proces, într-o tara unde libertatea de expresie este garantata prin Constitutie. „Libertarea de expresie este garantata doar în masura asa-numitei «political correctness». În lumea occidentala exista din ce în ce mai multi detinuti pentru «delicte de opinie», iar societatea noastra - nu-i asa? - trebuie sa se alinieze la standardele civilizatiei. Libertatea de expresie este si acolo garantata, însa, daca nici justitia nu reuseste sa arunce dupa gratii persoanele incomode, corectitudinea politica este impusa la colt de strada, cu bâta, cutitul sau glontul. Ori, în cel mai fericit caz, la serviciu, prin înmânarea actului de concediere. Sub acest aspect, nu este foarte mare diferenta între libertatea gândirii si cuvântului din România anului 1950 si România anului 2000. Tabu-urile sunt, în schimb, mai multe. Iar daca dezvoltam ideea, intram deja pe terenul unui asemenea tabu“, este de parere Oprita.

CASETA

Ce spune legea
Potrivit articolului 317 din Codul Penal, „propaganda nationalist-sovina, aratarea urii de rasa sau nationale, daca fapta nu constituie infractiunea prevazuta în art.166, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.“Totodata, la articolul 4, alin. 1 si 2 al OUG 31 din 2002 se arata ca „raspândirea, vânzarea sau confectionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum si retinerea, în vederea raspândirii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe. Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. 1 sau 2 daca este savârsita în interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei.“